Donkere dagen in Kopenhagen - Reisverslag uit Kopenhagen, Denemarken van Erwin - WaarBenJij.nu Donkere dagen in Kopenhagen - Reisverslag uit Kopenhagen, Denemarken van Erwin - WaarBenJij.nu

Donkere dagen in Kopenhagen

Door: erwingaatopreis

Blijf op de hoogte en volg Erwin

07 November 2011 | Denemarken, Kopenhagen

Hallo allemaal,

Het is weer even geleden dat ik van mij heb laten horen door het schrijven van een blog, maar beter laat dan nooit!
Inmiddels zit ik op de helft van mijn verblijf hier in Kopenhagen. De tijd vliegt! Ik heb in de tussentijd alweer zoveel meegemaakt dat ik waarschijnlijk heel veel ga overslaan, maar ik probeer het weer naar boven te brengen ;)
De dagen worden hier nu wel erg donker. Om half 4 begint het al te schemeren, en zo rond kwart over 4 is het al pikdonker! Dit is niet erg goed voor mijn humeur en mijn slaapritme, maar ik denk dat het gewoon een kwestie van wennen is.

Goed, ik begin maar eerst even over school. Inmiddels is het tijd voor de laatste theorielessen. Volgende week is het dus tentamenweek! Of ik nou wel of niet de tentamens moet maken is nog steeds niet bekend. Vrijdag, als ik even in Nederland ben voor een bliksembezoek heb ik een afspraak op de Hogeschool Rotterdam om uitsluitsel te kunnen geven. In afwachting daarvan moet ik natuurlijk wel de tentamens voorbereiden, mocht toch blijken dat ik ze moet maken!
Dit blijkt geen eenvoudige klus want alle lesstof en de toets zijn natuurlijk in het Engels, en het is voor mij ook best lang geleden dat ik heb moeten stampen voor een tentamen! Op de Hogeschool Rotterdam heb ik de afgelopen twee jaar vooral veel verslagen moeten schrijven, waar je dus een heel kwartaal over kan doen.
Erg wennen weer dus, maar ik zal er toch aan moeten geloven.
Overigens ben ik er niet rouwig om dat het theoriegedeelte bijna voorbij is, en we straks de praktijkopdracht mogen maken. De theorielessen kunnen soms oersaai zijn en zijn niet altijd even nuttig of relevant voor mijn opleiding in Nederland. Daarentegen leer ik wel weer anders tegen dingen aankijken die op mijn opleiding in Nederland nauwelijks aan bod komen.
Ik probeer de positieve kant er van te zien ook al is het anders dan ik van te voren had verwacht :)

Ook de afgelopen weken heb ik veel field trips gemaakt met school:
- De Mariakirke; een kerkgebouw wat dagelijks opgesteld wordt voor dak- en thuislozen, niet zelden met een alcohol- of drugsverslaving. Opmerkelijk was dat ze geen doel hadden; de hulpverleners 'zijn' er gewoon voor de mensen en proberen de situatie van deze daklozen niet te veranderen.
- Woonvoorziening voor mensen met psychiatrische problemen, in een oude villa middenin Frederiksberg. Vond ik persoonlijk erg leuk om te zien, een bewoonster vertelde ons ook hoe het was om daar te leven. Opmerkelijk was dat ook hier een actieplan niet verplicht was. In Nederland gaan we hier heel ver in, elke cliënt in zo'n woonvoorziening moet een zorgplan hebben om aan te kunnen tonen hoe en op wat voor manier er hulp wordt verleend aan de cliënt. Alles is in hokjes geplaatst en heel bureaucratisch. In Denemarken krijgen ze gewoon jaarlijks een bedrag, ongeacht dat de cliënten anders worden gediagnosticeerd.
- Christiania. Ik heb wel eens eerder verteld over Vrijstad Christiania, een heel apart stukje Kopenhagen. Een soort hippie-achtige commune, met eigen regels en eigen besluitvorming. We kregen een rondleiding en één van onze leraren woont zelf al bijna 40 jaar in Christiania. Deze man kan echt verschrikkelijk interessante vertellen. Zo vertelde hij dat in Christiania nooit de politie wordt ingeschakeld, maar problemen met elkaar worden opgelost als commune. Iedereen wordt hierin betrokken.
- Kofoeds Skole. Een erg interessant concept; het is een soort dagbesteding voor daklozen, werklozen, mensen met psychische problemen, noem het maar op. Zo zal het nooit genoemd worden; het wordt echt een school genoemd en de mensen die er komen zijn ook echt 'leerlingen'. Ze leren een vak of vaardigheden (taallessen, of hoe je een automonteur kan worden) en verdienen hier Kofoeds Dollars mee, waarmee ze binnen de school eten, kleren, een wasbeurt of andere goederen kunnen kopen. Ze worden ook begeleid door social workers in hun reïntegratietraject.

Natuurlijk moet ik ook vertellen hoe het was om Jeroen hier op bezoek te hebben!
Ik heb hier lang naar uitgekeken, want ik had natuurlijk alle verhalen maar ik wilde ook graag 'mijn' stad aan hem laten zien :)
Op het vliegveld was het al lachen geblazen, want Jeroen hoorde voor het eerst de Deense taal! Uiteraard onverstaanbaar. Daarna zijn we eerst naar mijn kamer gegaan in de ghetto Tingbjerg, om vervolgens in het stadscentrum een fiets voor Jeroen te huren. De fiets bleek eerst prima maar uiteindelijk niet geschikt om lange afstanden mee te fietsen, omdat het stuur ook belachelijk laag zat.
We hebben de eerste dag al lopend het hele centrum gezien, en daarna was het tijd om terug te fietsen. Dit viel niet mee aangezien Jeroen de heuvels en het verkeer niet gewend was, en we allebei al lamme benen hadden van het lopen de hele dag! Ook de prijzen hier waren voor Jeroen een shock te noemen.
Daarnaast hebben we Tivoli (pretpark, nu in Halloween-sfeer), Nørrebro (multiculturele wijk met veel hippe zaakjes en café's), Assistent's Kirkegård (een soort van het Père Lachaise van Kopenhagen), Vesterbro (vergelijkbaar met Nørrebro), Frederiksberg (erg chique en statig), Fisketorvet (nieuwbouwgedeelte aan het water) en Christianshavn (oud gedeelte met Christiania en de grachtjes) bekeken. En natuurlijk naar Sam's Bar geweest met een paar mensen van de klas, wat erg gezellig was :) Al met al zeer vermoeiend maar wel erg leuk, en ik durf ook te wedden dat Jeroen een goed beeld heeft gekregen van hoe ik hier leef. Eind deze maand zijn mijn ouders aan de beurt! :)

En natuurlijk heb ik zelf ook weer het een en ander meegemaakt :)
Waaronder een aantal internationale etentjes, wat erg leuk is. Je leert elkaar beter kennen, maar ook elkaars eetcultuur. En tot nu toe valt het Nederlandse eten in de smaak! Rosanne en ik hadden arretjescake gemaakt. Totaal mislukt tot grote hilariteit van Rosanne, maar iedereen vond het bijzonder lekker! Ook was Eva, een Spaanse klasgenote van ons, jarig en dat werd zeer uitgebreid gevierd met een man of 50. Chaos, hilariteit en een enorme puinzooi alom!
De Copenhagen Culture Night was ook bijzonder leuk - je mocht voor ongeveer 10 euro in 500 verschillende musea of met andere activiteiten meedoen, en je kon de hele nacht gratis met het openbaar vervoer rijden. Zo ben ik naar het Deense parlement geweest, en naar een spookhuis dat bijzonder eng was. Berfu schrok op een gegeven moment zo erg dat ze bevend op de grond gehurkt zat, en ik moeite had om haar overeind te helpen... volgens mij waren de spoken in het spookhuis banger voor ons, dan wij voor hen!
Afgelopen zondag ben ik naar Køge en Ishøj geweest, twee plaatsjes ten zuiden van Kopenhagen. Op zich niet heel bijzonder maar we voor slechts 2 euro onbeperkt reizen die dag, dus we hebben een aantal musea bezocht en tussendoor lekker aan de warme chocolademelk gezeten :)

Zo mensjes, ik brei er een eind aan, aangezien ik zo lang niet heb geschreven dat ik de helft ben vergeten. Ik vermaak me wel, al mis ik stiekem Nederland toch best wel erg! Niks kan tippen aan het Nederlandse brood, een patatje van de Bram Ladage en een kop koffie en appelgebak van de HEMA!

Vi ses en tot gauw,
Groetjes, Erwin

• 08 November 2011 - 02:35

Erica:

Je hebt weer genoeg beleeft en dan schrijf je dat je de helft bent vergeten.Heb je nog wel tijd om te slapen?
    Het is wel erg leuk om op deze manier op de hoogte teblijven van jou ervaringen in Kopenhagen.

• 08 November 2011 - 10:22

Marijke:

Jemig Erwin, je zit niet stil zeg! Klinkt allemaal héél erg leuk!
    Geniet er maar weer van, ook van je bliksembezoek aan Nederland. Ik wil je niet afschrikken, maar Nieuwerkerk, en dan vooral de Dalenbuurt, begint ook in een ghetto te veranderen... Mishandeling, beroving, autobranden.... Maarrrr misschien dat je nu zo gewend bent aan die ghetto daar, dat het je hier niet eens opvalt hahaha!!
    x!!

• 08 November 2011 - 18:00

Ellen:

Haha al die namen, ik snap niet hoe je aan die taal kunt wennen.. Ik wil ook weer foto's zien!;) Wat is een arretjescake trouwens?:p En dit weekend kan je weer patatje Bram eten!! Super leuk om je weer te zien! Kus! x