Vi ses, Danmark!
Door: erwingaatopreis
Blijf op de hoogte en volg Erwin
18 Januari 2012 | Denemarken, Kopenhagen
Het moment is aangebroken: jullie lezen nu mijn laatste reisverslag vanuit Kopenhagen! Volgende week zaterdag is het mijn tijd om dit knusse land en deze fantastische stad te verlaten, om weer terug te keren naar Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit zal toch een behoorlijke omschakeling zijn: van zelfstandig wonen weer terug naar mijn ouders, van een grote stad naar een dorp, betalen met Euro's in plaats van Kronen, en overal weer in mijn moedertaal terechtkunnen in plaats van Engels en halfbakken Deens.
Maar voordat het allemaal zover is, ga ik hier verder schrijven waar ik gebleven was :) Met kerst en oud & nieuw was ik gewoon in Nederland te vinden. Mijn aankomst was even geen succes, ik was erg moe en moest op een bepaalde manier toch erg wennen aan Nederland (is een erg vreemd gevoel!), daarnaast had Jeroen last van z'n ribben dus hem een dikke knuffel geven deed hem zeer!
Gelukkig waren de klachten snel over en konden Jeroen en ik Rotterdam onveilig maken. Alsof ik nooit was weggeweest hebben we wat inkopen gedaan en heerlijk gegeten bij Eethuis Bij Bao, één van onze favoriete restaurants in Rotterdam. We gingen rollend naar huis!
Op eerste Kerstdag hebben Jeroen en ik gekookt voor mijn ouders en mijn zus. Ondanks wat gekibbel in de keuken was het eten goed gelukt en hebben we een heerlijk kerstdiner gehad. Op tweede Kerstdag zijn we eerst naar mijn tante Marga gegaan en daarna hebben we bij Jeroen thuis gegeten.
Voor de rest heb ik mijn andere oma en tante Annie nog een bezoek gebracht, aan afstudeervoorbereiding gewerkt met Nenske, naar de bios geweest met Simone en haar moeder, gekookt en gegeten met Simone, weer geshopt in Rotterdam (want, uitverkoop!) en langs Sanne geweest in haar nieuwe stekkie.
Oud en Nieuw heb ik eerst samen met Jeroen gevierd, en na 12 uur zijn we naar Marije gegaan en hebben we daar nog een paar uurtjes gezeten.
Daarna was het alweer tijd om terug te gaan naar Kopenhagen... voor de laatste keer!
Terug in Kopenhagen was het een gekkenhuis! Ik heb samen met Rosanne, Berfu, Susanne en Dace hard gewerkt aan ons project. Dace en ik hebben een instelling bezocht voor kinderen met overgewicht en daar een interview gehouden met de directeur. Het was erg informatief en leuk om iets anders te doen :) Voor de rest heel veel getypt, bijeenkomsten met de groep gehouden, dingen aanpassen en vorige week woensdag was de deadline. Hiermee waren we nog niet klaar, want de presentatie moest nog voorbereid worden! Dit ging af en toe moeizaam, want alles moet uiteraard in het Engels en de presentatie moet niet te lang worden. Afgelopen donderdag hebben we dan ook 5 uur lang geoefend op school om alle puntjes op de i te zetten.
De presentatie was al helemaal klaar, dus afgelopen weekend heb ik lekker kunnen relaxen. Op vrijdag ben ik gaan schaatsen in Frederiksberg met Annett, Antonia, Susanne en Aina. Dit ging niet echt soepel, ik ben ook een paar keer onderuit gegaan, maar dat mocht de pret niet drukken! :)
's Avonds zijn we eerst naar Kassen gegaan, een cocktailbar met de beste cocktails van Kopenhagen! Ze hadden 2 halen 1 betalen, dus daar hebben we uiteraard van geprofiteerd! Daarna zijn ik, Eva en Rosanne naar Sukkerbageren gegaan, een club midden in de stad. Dit was erg leuk, maar om een uur of 4 was Eva opeens spoorloos en Rosanne werd achtervolgd door een enge gozer, dus besloten Rosanne en ik om de nacht bij McDonalds af te sluiten en naar huis te gaan.
Zaterdagavond ben ik met Rosanne en Dace naar Sam's (karaokebar) geweest en heb ik uiteraard weer het podium onveilig gemaakt ;) Uiteraard waren de stomdronken Denen weer flink aanwezig dus het niveau van het gezang ging met de minuut omlaag...
Zondag was ik zo brak van de twee dagen daarvoor dat ik lekker thuis ben gebleven, waardoor ik rustig aan de presentatie kon oefenen.
Maandag was het dan zover! De eindpresentatie van ons project en actieplan voor kinderen met overgewicht. Uiteraard waren we allemaal zenuwachtig, maar de presentatie ging goed, op een paar foutjes na! Daarna was het tijd voor de feedback. Eerst een ander groepje studenten, en daarna de leraressen. De vragen en kritieken waren af en toe niet mals, en we konden niet overal antwoord op geven. Ondanks dat heb ik gehaald, en wel met een dikke 10! Een Deense 10 wel te verstaan, wat in Nederland overeenkomt met een 8. In Denemarken zijn de cijfers nogal vreemd, namelijk tussen -3 en 12! Ik ben erg tevreden met het resultaat en dit gaan we dan ook vieren!
De 10 dagen die ik hier nog heb in Kopenhagen zullen voornamelijk gevuld worden met feesten en andere leuke dingen doen! Vanaf nu begint ook het continue afscheid nemen van mensen, wat natuurlijk wel weer minder is. Daarnaast heb ik natuurlijk ook het een en ander te regelen: ik moet mijn fiets nog inleveren en de borg terugkrijgen, ik moet mezelf nog uitschrijven bij de gemeente, de kamer moet leeg geruimd zijn en uiteindelijk moet de koffer ingepakt worden! Wat nog een hele opgave zal worden...
Ik kan zelf nog nauwelijks geloven dat ik alweer ga vertrekken uit Kopenhagen! Het is ongelofelijk snel gegaan allemaal. Van tevoren lijken 5 maanden erg lang, maar voor mij is het voorbij gevlogen. Ik heb er absoluut geen spijt van gehad dat ik het risico heb genomen en in mijn eentje naar Kopenhagen ben gegaan. Ik heb ontzettend veel geleerd en meegemaakt in deze 5 maanden, het is echt een ervaring geweest wat ik mijn leven lang niet zal vergeten. Niet alleen op persoonlijk gebied maar ook op professioneel gebied heb ik dingen kunnen oppikken die wellicht van pas kunnen komen in mijn carrière.
Mijn ervaring was vooral erg leuk door de mensen die ik hier heb leren kennen! Uit allerlei verschillende landen, met verschillende achtergronden. Het was altijd gezellig en we konden altijd uitstapjes maken. Ik heb ook vrienden gemaakt!
We hebben veel van elkaar kunnen leren. Ook in de keuken ;) Zo kan ik nu bijvoorbeeld Spaanse omelet, Duitse knödeln en verschillende Deense gerechten maken. En dankzij mij weten er al een paar hoe je Hollandse stoofperen en pannenkoeken maakt! Win-win situatie dus!
Ik heb zo'n beetje elke hoek van Kopenhagen gezien en ken de stad erg goed. Met name omdat ik zoveel heb gefietst, waardoor je toch veel meer van een stad ziet dan met de bus, metro of trein! Kopenhagen voelt nu erg vertrouwd voor mij, en ik kan misschien zelfs zeggen dat het een beetje mijn tweede thuis is. Het is een erg fijne stad geweest om in te wonen en het viel me 100% mee. Zelfs het weer viel me erg mee, iedereen in Nederland beweerde dat het hier zo koud was... kletskoek! ;) Alleen de prijzen... tsja, het blijft toch een duur land!
Aan de andere kant waardeer ik ook weer veel dingen van Nederland, waarvan ik in eerste instantie dacht dat ik ze niet zou missen. En ja Jeroen, ik zal denk ik de eerste weken nog steeds in de Albert Heijn roepen 'Wat is alles goedkoop hier!' ;)
Zo, het is weer geschreven. Allemaal bedankt voor het lezen van mijn verslagen en de leuke reacties. Ik hoop dat ik zo een goed beeld heb kunnen geven van hoe ik in Denemarken heb geleefd. Mijn waarbenjij.nu pagina zal ik niet meteen wegdoen, want wie weet wat voor reizen ik in de toekomst zal maken... maar voorlopig is het nog:
Vi ses!
Oftewel, tot ziens :)
Groetjes, Erwin
19 Januari 2012 - 12:04
Michelle:
Leuk weer je verslag Erwin!
Gek he om alles af te sluiten...
Wel leuk om je binnenkort weer te zien!!
5 maanden vliegen inderdaad voorbij, maar ik zeg: tijd voor Sangria! (oke het is niet echt weer voor Sangria... Misschien moeten we iets anders verzinnen haha!) xxx -
21 Januari 2012 - 19:19
Marga:
Erwin het was harstike leuk om je verslagen te lezen. Je kan inderdaad zeggen dat je heel veel ervaringen rijker bent .
En zo hebben we een indruk gekregen van je leven daar. En je hebt GENOTEN !!! Ik zou zeggen ik zie je gauw . XXX
22 Januari 2012 - 21:56
Erica:
Hoi Erwin, ik heb nu pas je verslag gelezen maar je hebt het wederom reuze naar je zin gehad zo te lezen maar helaas ook hier komt een eind aan.Ik heb je verslagen met veel pezier gelezen.Ik wens je alvast een goede reis naar huis en heeeeeeel veeeeeeel plezier met Jeroen en wie weet kom ik je nog eens ergens tegen buiten facebook om.Dank voor je leuke verslagen. -
24 Januari 2012 - 11:27
Ellen:
Super goed van je (Deense) 10!!:D En die gerechten mag je ook wel eens voor mij gaan koken als je terug komt ;) Tot volgende week! Succes met afscheid nemen nog he! Xxx